Sfantu Gheorghe Delta Dunarii – Recomandari pentru vacanta

Sfantul Gheorghe, ce a fost un simplu sat modest cu case si colibe construite din lut, stuf si lemn, a devenit o locatie magica pentru toti truristii ce aleg Delta Dunarii ca destinatie de vacanta. Aici vei gasi multe alte atractii ce vor face ca vacanta ta sa fie de neuitat.

Scurt istoric al satului

Documentele istorice atesta prezenta comunei Sfantul Gheorghe inca din secolul XIV-lea. In perioada aceea se facea comert cu peste la gurile Dunarii, iar monopolul apelor Marii Negre era detinut de genovezi.

Batranii locului spun ca satul a fost format in cea mai mare parte din refugiatii politici ce au venit din Rusia pe timpul domniei imparatesei Ecaterina cea Mare. Vanatorii si pescarii asezati la gura canalului Sfantul Gheorghe faceau comert cu negustorii greci.

Legenda spune ca denumirea de Sfantul Gheorghe a fost dat satului de catre un pasa ce a ajuns aici cu o corabie turceasca de razboi in anul 1821. Ciobanii si pescarii locali sarbatoreau ziua de Sfantul Gheorghe, iar pasa a botezat atunci satul “Katarlez”. Localitatea a preluat numele vechii biserici atunci cand Dobrogea a fost revendicata de tara noastra.

O alta legenda aminteste de lupta dintre Sfantul Gheorghe, un tanar ce primise de la Dumnezeu o sulita, si un balaur urias. In fuga sa de a scapa, balaurul a ajuns pe locul in care se afla acum localitatea, si aici a fost rapus de tanar. Atunci localnicii au decisa ca satul sa fie botezat dupa numele Sfantului care i-a salvat de balaur.

Obiective turistice si locuri de vizitat in Sfantul Gheorghe

Satul Sfantul Gheorghe, situat la 120 de kilometri de Tulcea. Este o asezare veche de pescari ce se intinde pe partea stanga a celui mai vechi brat al Dunarii. Localnicii sunt de origine ucraineana, ortodocsi de rit vechi, ce poarta denumirea de “Haholi”. Ocupatiile principale ale satenilor sunt cultivarea stufului, pe care il folosesc la construirea gardurilor si a caselor, si pescuitul. Aici poti incerca preparate din peste traditionale cum ar fi borsul de peste, storceagul, icrele sau sarmalele din peste.

Ca sa ajungi in acest loc ai nevoie de transport cu barca sau aerian. Ai posibilitatea de a lasa masina la Portul Mahmudia, ce se afla la 30 de kilometri de Tulcea, intr-o parcare sigura, pentru un tarif de aproximativ 10 lei pe zi. Accesul se poate face din trei porturi: Gara Fluviala Tulcea, Mahmudia sau Murighiol. Drumul cu barca sau cu salupa pana la Sfantul Gheorghe dureaza intre doua oua si patru ore, insa vei avea sansa sa vezi imprejurimile, vegetatia si fauna locala.

Plaja salbatica de la Sfantul Gheorghe este principalul punct de atractie pentru multi turisti. Aceasta are o lungime de 30 de kilometri, si se afla la aproximativ 2 kilometri de sat. Nisipul de aici este foarte fin, si ai sansa sa vezi caii cum pasc cuminti in liziera de la marginea plajei.

Gura de varsare a bratului Sfantul Gheorghe in Marea Neagra, ofera turistilor un spectacol natural. Aceasta priveliste uimitoare se poate vedea cu ochiul liber din localitatea Sfantul Gheorghe. In acest loc s-a format o acumulare de nisip, ce a primit numele de Insula Sacalin. 

Insula Sacalin este o insula nou formata in Marea Neagra, ce se afla la cativa pasi de litoralul romanesc, vizavi de bratul Sf. Gheorghe al Deltei Dunarii. Aceasta adaposteste peste 200 de specii de pasari, reptile si mamifere. Cei mai cautati pentru iubitorii de pasari sunt pelicanii. Biodiversitatea insulei este insa protejata, iar accesul in aceasta zona este interzis. Insa, daca vrei sa observi frumusetile insulei, poti alege trasnportul cu barca.

Rezervatia Sacalin-Zatoane se afla in sudul comunei Sfantul Gheorghe. Aria protejata a rezervatiei este adapostul natural al multor specii de pasari, printre care se numara lopatarii, pelicanii creti, starcii galbeni, starcii rosii, tiganusii sau lebedele, fiind un Paradis pentru iubitorii de pasari.

Padurea Caraorman are o suprafata de 3000 ha, si se afla la sud de Bratul Sulina. Aici poti vedea “Fantana Vanatorilor”, unde se gaseste un stejar vechi de 400 de ani intitulat “Stejarul Inghenuncheat”, o vegetatie bogata si specifica Deltei Dunarii, dar si o fauna diversificata, printre care se numara vulturul codalb. In anul 1940, padurea a fost declarata monument al naturii.

Padurea Letea, ce adaposteste stejari de sute de ani cu ramuri incurcate, dune de nisip, liane, cai salbatici si foarte multe specii de pasari, toate formand un peisaj exotic. Multi turisti aleg sa viziteze aceasta padure datorita cailor salbatici. Istoria spune ca localnicii si-au abandonat caii in perioada comunista, iar acestia s-au inmultit in salbaticie, dand nastere unei rezervatii cu aproape 2000 de exemplare in zona Letea.

Festivalul de film Independent ANONIMUL a inceput in anul 2003, iar in fiecare vara sunt redate proiectii in sali de cinema in timpul zilei, si in aer liber in timpul noptii. Acest eveniment cultural strange anual in Sfantul Gheorghe foarte multi turisti impatimiti ai filmelor.

Farul din Sfantul Gheorghe, ce este unul dintre cele mai inalte faruri de pe litoralul romanesc. Acesta a fost construit in anul 1968 din fier si sticla.

Muzeul satului in care poti vedea obiecte specifice zonei, ce dezvaluie informatii pretioase despre viata locuitorilor.

TRASEE DELTA TOURS.RO

Delta Tours Tulcea - Ofertele noastre pentru Excursii de o zi in Delta Dunarii cu ambarcatiuni rapide

Dotari barci rapide:

Veste salvare

Prelata protectie contra ploii sau a soarelui

Colac salvare

COLONIA DE PASARI
1.5 ORE

150 Lei

120 Lei / Persoana

Traseu ce dureaza aproximativ o ora si jumatate in care facem cunostinta cu splendida flora si fauna a Deltei Dunarii

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

TULCEA - MILA 23
3-4 ore

200 Lei

200 Lei / Persoana

O excursie cu barca cu motor in Delta Dunarii pe care cu siguranta nu o veti uita niciodata. Un traseu special

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

Tulcea - MILA 23 - SAT LETEA - SULINA 8 - 9 ORE

250 Lei

300 Lei / Persoana

O excursie incredibila cu barca in Delta Dunarii, pe un traseu fantastic, unic in lume, de la Tulcea pana la Marea Neagra

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

Suna acum!