Sulina este un oras din judetul Tulcea, reprezentand cel mai estic punct al Romaniei. Poti ajunge aici numai pe calea apei, prin transport cu barca, fie pe Marea Neagra, fie pe Dunare. Populatia orasului este de aproximativ 3600 de locuitori si este amplasat la doar 4 metri deasupra nivelului marii.
An de an in Sulina ajung turisti din toate colturile lumii pentru a dmira delta in toata splendoarea sa. Acestia se indragostesc de farmecul locului, de istoria orasului, de bucataria traditionala pescareasca si de ospitalitatea localnicilor.
Scurt istoric al orasului Sulina
In urma cu aproape doua secole, acest oras era un catun de pescari ce reprezenta punctul de legatura dintre Europa si celelalte continente. Se spune ca prin gurile Dunarii si-au facut simtita prezenta piratii, ce le ofereau pescarilor din zona o parte din prada in schimbul capturilor de peste.
De-a lungul anilor Sulina a fost ocupata de greci, turci, rusi si germani, fiind un nod principal in transportul pe Dunare si un punct strategic impresionant. Dupa construirea Farului Vechi si infiintarea Comitetului European a Dunarii in anul 1856, Sulina devenise o Europa in miniatura.
Documentele istorice atesta prezenta orasului Sulina in anul 950 i.Hr., cand era cunoscut sub numele de “Selina”. In jurul anului 500 i.Hr., aceasta locatie de vis statea la marginea Imperiului Roman, si servea drept port si granita.
Desi este un oras foarte frumos, istoria sa este plina de distrugeri si ocupatii. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Sulina a fost distrusa aproape in intregime de bombardamente rusesti, insa s-a reconstruit si a renascut din propria cenusa in anii 1950.
Cum ajungi in Sulina?
Pentru a ajunge aici ai nevoie de transport cu barca. Daca pleci din Bucuresti, ai optiunea de a-ti lasa masina in portul Tulcea intr-o parcare pazita, pentru aproximativ 20-30 de lei pe zi.
Poti alege sa mergi cu barca cu vasle, dar vei ajunge in aroximativ 4 ore, iar transportul cu o ambarcatiune dureaza cam o ora. Drumul insa este minunat si vei avea ocazia sa admiri fauna si vegetatia salbatica, specifica deltei.
La Sulina poti ajunge si de la Sfantul Gheorghe prin Canalul Tataru. Este o varianta potrivita daca vrei sa faci in acelasi timp si o excursie pe lacurile Rosu si Puiu. Orice varianta ai alege, transportul pe apa va face ca drumul sa fie strabatut rapid datorita peisajului incredibil pe care ti-l ofera.
Obiective turistice in Sulina
Farurile orasului, ce au fost construite pentru a ghida navigatorii in apropierea coastelor, indicand daca sunt pericole in navigatie. Aceste faruri pe care le veti gasi in aceasta locatie de vis sunt motivul pentru care Sulina mai este cunoscut ca si “Orasul celor patru faruri”.
Farul Vechi functioneaza acum ca muzeu si a fost construit intre anii 1869 si 1870. Inaltimea sa este de 17,34 metri, si are o forma tronconica. In prezent, farul adaposteste cabinetul in care a lucrat Eugeniu Botez, cunoscut sub numele de Jean Bart. Are o scara metalica in forma de spirala ce conduce la cupola acestuia, iar treptele si interiorul constructiei sunt luminate cu ajutorul celor trei ferestre circulare ale turnului. Se spune ca lumina sa se vedea pana la 25 de mile marine distanta.
Al doilea far din Sulina este cel de pe digul de nord, ce a fost construit in anul 1887 si are o inaltime de 13,7 metri. Atunci cand era functional, farul putea emite semnale optice pe o distanta de 8 mile marine. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, farul a fost folosit ca si punct de observatie de catre marina militara germana.
Al treilea far este cel de pe digul de sud, si are o inaltime de 11,6 metri. A fost construit din metal usor, iar in anul 1922 a fost dislocat de pe postament din cauza lucrarilor de prelungire a digurilor de protectie a gurii Canalului Sulina. Pe exteriorul acestuia se pot vedea inca inscriptiile celor ce au participat la construirea sa.
Ultimul far este situat in capatul digului din sud al gurii Canalului Sulina si are o inaltime de 48 de metri. Are o constructie cilindrica, iar semnalele sale luminoase se pot vedea de la 19 mile marine.
Padurea Letea si Padurea Caraorman ce sunt la mare cautare in randul turistilor ce aleg sa viziteze Sulina. Aici poti observa vegetatia exotica a deltei, fauna bogata in specii rare de pasari, si vestitii cai salbatici de la Letea.
Insula K, supranumita si insula pasarilor, este un alt obiectiv turistic pe care nu trebuie sa il ratezi. Este practic o limba de pamant langa Sulina la care au acces doar pasarile. Initial avea forma literei K, de unde ii provine si numele. La apusul soarelui te poti bucura de o simfonie organizata de pelicani, pescarusi, cormorani, egrete si lopatari.
Epava Turgut ce se afla in apropierea Insulei K. Aceasta a naufragiat in anul 2009, si desi se afla acolo doar de 10 ani, ambarcatiunea este complet ruginita.
Plaja de la Sulina este o destinatie perfecta pentru familiile cu copii mici, deoarece apa de aici este foarte joasa iar cei mici se pot juca in siguranta. Nisipul este foarte alb si fin, iar vegetatia salbatica nu lipseste din peisaj.
Lacul Rosu si Puiu sunt destinatii potrivite pentru pescarii ce isi doresc capturi impresionante. Partida de pescuit va fi completata de peisajul magic al locului, si de linistea ce te poarta departe de stresul si grijile cotidiene.
Golful Musura ce are o adancime de 1-2 metri, este locul potrivit pentru a observa si admira stolurile de lebede, pelicani si egrete, dar si vegetatia specifica deltei. O excursie cu barca prin Golful Musura te aduce in inima deltei si te conecteaza cu natura intr-un mod relaxant si linistitor.
Cimitirul multietnic din Sulina este locul in care poti afla legende despre pirati, printese si tineri indragostiti. Aici mormintele impresionante spun povesti despre cei ce si-au pierdut viata in incercarea de a face din Sulina un mare port. Cimitirul este unic atat in tara cat si in Europa, deoarece aici sunt inmormantati cetateni de 21 de nationalitati si religii diferite. Este localizat la iesirea din oras spre praja, si merita vizitat.
Castelul de apa este o donatie primita din partea reginei Olandei, si a fost construit in anul 1889. Povestile vechi spun ca, venind in vizita la Sulina, regina Wilhelma a oprit vaporul in care se afla pentru a cere un pahar de apa. Un localnic i-a intins acesteia un pahar cu apa luata direct din Dunare, iar aceasta intamplare a determinat casa regala olandeza sa ofere bani pentru construirea acestei uzini de apa. Poate fi vazut doar din exterior, si alimenteaza orasul cu apa potabila, fiind functional chiar si in ziua de azi. Intre timp a fost supus lucrarilor de reabilitare, iar instalatiile de tratare a apei au fost schimbate cu unele moderne.
Biserica Sf. Nicolae si Alexandru, Biserica Romano-Catolica si Catedrala, sunt lacase de cult ce au fost darmate in timpul ambelor razboaie mondiale, insa au fost reconstruite ulterior. In al Doilea Razboi Mondial au fost folosite pe post de depozite pentru munitie.
Cel mai delicios obiectiv turistic din Sulina este insa bucataria traditionala. Localnicii stiu cel mai bine sa prepare delicii din pestele capturat proaspat si sa gateasca cele mai bune borsuri de peste, mici din peste, chiftele, tocanite, zacusca sau musaca.